24.07.2011 09:54

VŠETKÝM ZAMESTNANCOM SLOVENSKA

 Situácia na Slovensku a v Čechách je približne rovnaká. Obe Vlády si robia čo chcú a "národ" sa nečinne prizerá, ako ho jednotlivé rozhodnutia čoraz viac ochudobňujú. Veľký rozdiel je však v postoji nielen odborárov, ale celého národa v Čechách a na Slovensku. Napriek tomu je názor na postoj občanov Česka od bývalého kolegu a predsedu OSŽ Jaromíra Dušeka nasledovný:

poznámka - Článok bol prevzatý bez úprav v plnom znení! 

21. Tlak vyvolá protitlak

(18.07.2011; Týden; č. 29, s. 61; Dušek Jaromír)

Ve srovnání s vyspělou Evropou patří odbory v ČR k těm nejmírumilovnějším a nejméně stávkujícím. Co by za to daly vlády Francie, Španělska či Řecka, aby měly proti sobě tak vstřícné a pokojné odboráře! Stávka samozřejmě není cílem, je prostředkem k dosažení rovnocenného dialogu mezi vládou, zaměstnavateli a zástupci zaměstnanců. Současní mocní se snaží aktéry stávky nazývat lůzou, zneužít proti nim státní moc v rozporu s ústavou (na počkání vyhotovené předběžné opatření soudu, doručené o víkendu justiční stráží) a omezit ústavní právo občanů na stávku. Po těchto krocích vláda nemůže očekávat smířlivý postup ze strany odborů. V duchu fyzikálních zákonů ‑ že tlak vyvolá protitlak ‑ je tedy nutné ještě razantněji s touto arogancí bojovat nejen o sporné zákony, ale o samou podstatu demokratického státu.

Nejsem zastáncem divokých občanských nepokojů spojených s násilím. Proto vyzývám všechny ostatní odboráře a nespokojené občany, aby v plné míře využili svého ústavního práva a razantní ‑ časově neomezenou ‑ stávkou bojovali za své zájmy a za demokracii. Tato vláda přes všechny proklamace nebude nikdy jednat s nikým, z koho nebude mít obavy, stejně jako nechtěla jednat vláda Václava Klause v roce 1997. Jen časově neomezená stávka, kterou jsme na železnici vyhlásili, nakonec přiměla arogantní a nekomunikující Klausovu vládu sednout k jednacímu stolu a přistoupit na kompromisy, bez kterých nebylo ukončení stávky možné.

Bude‑li vláda nadále podporovat korupci a šedou ekonomiku, mohla by situace v ČR přerůst v obdobné konflikty, jaké zažívá severní Afrika, Sýrie, Španělsko nebo Řecko. Jsem přesvědčen, že mnohem přijatelnější by bylo následovat příklad Islandu. Zbavme se této nepřijatelné vlády, zodpovědné vládní úředníky pozavírejme, požadujme nové volby, prosaďme národní referendum a novou ústavu, která by opakování stávající situace zamezila. Staré české přísloví "Sedávej panenko v koutě, budeš‑li hodná, najdou tě" musí nahradit jiné: "Na hrubý pytel hrubá záplata." Je jen otázkou času, kdy "nasranost" občanů bude větší než jejich "posranost".

Hore uvedené určite neplatí pre našu "slovač pospolitú", ktorá v ráci pivných posedení dokáže vyriešiť všetko...

—————

Späť


Novinky

19.05.2023 08:41

Ponuka zájazdu : Zámok v Laxenburgu s plavbou a čokoládovňa

Vážené kolegyne a kolegovia!   V rámci plánu činnosti na rok 2023 bola vybraná aj akcia: Zámok v...

Celý článok

—————

19.05.2023 08:35

Ponuka Bojnice 2023 (01.09.2023 - 03.09.2023)

Odborový zväz zamestnancov železníc pre svojich členov a všetkých železničiarov a rodinných...

Celý článok

—————

04.04.2023 10:18

Športový deň pri príležitosti MDD - SIP Strečno

Odborový Zväz Zamestnancov Železníc PRE  SVOJICH ČLENOV a VŠETKÝCH ŽELEZNIČIAROV,  ICH RODINY a PRIATEĽOV od...

Celý článok

—————

04.06.2022 10:00

Športový deň pri príležitosti MDD

Odborový Zväz Zamestnancov Železníc PRE  SVOJICH ČLENOV a VŠETKÝCH ŽELEZNIČIAROV,  ICH RODINY...

Celý článok

—————

Všetky články

—————


Odborový zväz zamestnancov železníc

19.02.2024 00:00

Ako postupovať pri darovaní vašich 2% pre OZZŽ

Vážené kolegyne, kolegovia, zamestnanci železníc a ich priatelia! Výbor OZZŽ sa na Vás Touto cestou obracia s prosbou o poskytnutie 2% Vašej dane pre náš Odborový zväz zamestnancov železníc. Vami poskytnutý príspevok použijeme na programové ciele roku 2024 . Veríme, že k tejto výzve...

Celý článok

—————